Cum putem ajuta?


In gasirea cailor pentru a realiza cu adevarat ceva trebuie constientizat faptul ca , in afara surselor mari, industriale de poluare (de toate tipurile) pentru care exista legi- dupa cum s-a mai spus- cateodata evazive, permisive sau ignorate cu ajutorul coruptiei din sistem, mai exista factorul individual , care, prin comportamentul sau, poate ameliora sau inrautati situatia intr-o proportie remarcabila.
Cred ca elaborarea unor PROGRAME NATIONALE DE EDUCATIE ECOLOGICA pentru toate varstele este obligatorie pentru primii pasi catre trezirea acestei natii. Mergand prin mijloacele de transport, prin parcuri, pe strazi, nu se poate sa nu fii socat de nonsalanta cu care se arunca ambalaje pe jos, la cativa metri de cosul de gunoi, cum doamne , domnisoare si domni cu fason mananca cu gratie seminte si scuipa cojile pe jos, oriunde s-ar afla, si cum NIMENI NU INTERVINE din cei care asista la aceste scene.
De la seminte pana la sacii de moloz desertati pe marginea drumurilor si manelele revarsate asurzitor din limuzine nu e nici o diferenta fundamentala. Toate acestea arata ce practic in tara romaneasca NU EXISTA :O CONSTIINTA A SPATIULUI COMUN, dupa cum scria in "Dilema Veche" Andrei Plesu. Copiii prezentului cresc adapati de informatii derizorii, iar lipsa de preocupare a sistemului de invatamant de toate gradele pentru ameliorarea conditiei civice a tinerilor e nula. Daca nu au un model adecvat in familie si cineva care sa se ocupe de ei asa cum ar trebui, nu trebuie sa ne mire ca acesti tineri devin locuitori dezradacinati total de codul primar de comportament social. Si ei, ca si inaintasii lor , vor continua sa umple abulic strazile, autobuzele, lacurile, raurile si aerul cu tot ce le prisoseste.
Dezastrul la nivelul societatii e atat de mare, dupa parerea mea, incat necesita un efort de o mare anvergura pentru destelenirea constiintei individuale.

Avem puterea de a intelege ca multe din actiunile noastre cotidiene, chiar daca marunte in aparenta, au o valoare enorma adunate la nivel global. De la hartia mototolita aruncata pe jos, la cutia de bere azvarlita din masina, de la emisiile unui motor prost reglat pana la furnalul unei fabrici paraginite, de la becul uitat aprins pana la risipa miliardelor de beculete aprinse de Craciun, avem vii si langa noi, exemple de fapte negative, care aduc raul asupra planetei. Nu e inevitabil insa!

E timpul sa fim ECO, sa gandim de doua ori inainte de a face ceva, si cand o facem, sa fie ECOlogic si sa fie ECOnomic si sa aiba ECOu si asupra celorlati! Si putem incepe chiar acum... Sa ne obligam la o viata ECOnomica, sa avem o conduita ECOlogica, pentru a ne ajuta pe noi insine sa supravietuim in confruntarea pe viata si pe moarte pe care o ducem... tot cu noi!