Scopul nostru
Poluarea - termeni generali
Poluarea apelor afecteaza calitatea vietii la scara planetara. Apa reprezinta sursa de viata pentru organismele din toate mediile. Fara apa nu poate exista viata. Calitatea ei a inceput din ce in ce mai mult sa se degradeze ca urmare a modificarilor de ordin fizic, chimic si bacteriologic.
Daca toata apa de pe pamant ar fi turnata in 16 pahare cu apa, 15 si jumatate dintre ele ar contine apa sarata a oceanelor si marilor. Din jumatatea de pahar ramasa, mare parte este inglobata fie in gheturile polare, fie este prea poluata pentru a fi folosita drept apa potabila si astfel, ceea ce ar mai ramane pentru consumul omenirii reprezinta continutul unei lingurite. Din consumul mondial de apa, 69% este repartizat agricultirii, 23% industriei si numai 8% in domeniul casnic.
Cum putem ajuta?
In gasirea cailor pentru a realiza cu adevarat ceva trebuie constientizat faptul ca , in afara surselor mari, industriale de poluare (de toate tipurile) pentru care exista legi- dupa cum s-a mai spus- cateodata evazive, permisive sau ignorate cu ajutorul coruptiei din sistem, mai exista factorul individual , care, prin comportamentul sau, poate ameliora sau inrautati situatia intr-o proportie remarcabila.
Cred ca elaborarea unor PROGRAME NATIONALE DE EDUCATIE ECOLOGICA pentru toate varstele este obligatorie pentru primii pasi catre trezirea acestei natii. Mergand prin mijloacele de transport, prin parcuri, pe strazi, nu se poate sa nu fii socat de nonsalanta cu care se arunca ambalaje pe jos, la cativa metri de cosul de gunoi, cum doamne , domnisoare si domni cu fason mananca cu gratie seminte si scuipa cojile pe jos, oriunde s-ar afla, si cum NIMENI NU INTERVINE din cei care asista la aceste scene.
De la seminte pana la sacii de moloz desertati pe marginea drumurilor si manelele revarsate asurzitor din limuzine nu e nici o diferenta fundamentala. Toate acestea arata ce practic in tara romaneasca NU EXISTA :O CONSTIINTA A SPATIULUI COMUN, dupa cum scria in "Dilema Veche" Andrei Plesu. Copiii prezentului cresc adapati de informatii derizorii, iar lipsa de preocupare a sistemului de invatamant de toate gradele pentru ameliorarea conditiei civice a tinerilor e nula. Daca nu au un model adecvat in familie si cineva care sa se ocupe de ei asa cum ar trebui, nu trebuie sa ne mire ca acesti tineri devin locuitori dezradacinati total de codul primar de comportament social. Si ei, ca si inaintasii lor , vor continua sa umple abulic strazile, autobuzele, lacurile, raurile si aerul cu tot ce le prisoseste.
Dezastrul la nivelul societatii e atat de mare, dupa parerea mea, incat necesita un efort de o mare anvergura pentru destelenirea constiintei individuale.
Avem puterea de a intelege ca multe din actiunile noastre cotidiene, chiar daca marunte in aparenta, au o valoare enorma adunate la nivel global. De la hartia mototolita aruncata pe jos, la cutia de bere azvarlita din masina, de la emisiile unui motor prost reglat pana la furnalul unei fabrici paraginite, de la becul uitat aprins pana la risipa miliardelor de beculete aprinse de Craciun, avem vii si langa noi, exemple de fapte negative, care aduc raul asupra planetei. Nu e inevitabil insa!
E timpul sa fim ECO, sa gandim de doua ori inainte de a face ceva, si cand o facem, sa fie ECOlogic si sa fie ECOnomic si sa aiba ECOu si asupra celorlati! Si putem incepe chiar acum... Sa ne obligam la o viata ECOnomica, sa avem o conduita ECOlogica, pentru a ne ajuta pe noi insine sa supravietuim in confruntarea pe viata si pe moarte pe care o ducem... tot cu noi!
Cele mai poluate 10 locuri din lume
Rusia si alte doua state foste sovietice si-au adjudecat patru dintre cele mai poluate zece locuri din lume, potrivit Institutului Blacksmith, o organizatie nonprofit, citat de Planet Ark. Topul realizat de institut a luat in calcul, pentru fiecare loc, si numarul persoanelor a caror sanatate a fost afectata de poluare.
Cele mai poluate zece zone din lume, in ordine alfabetica, sunt:
- Sumgayit, Azerbaidjan
- Linfen, China
- Tianying, China
- Sukinda, India
- Vapi, India
- La Oroya, Peru
- Dzerzhinsk, Rusia
- Norilsk, Rusia
- Cernobal, Ucraina
- Kabwe, Zambia
Studiul mentioneaza cursa inarmarilor din timpul razboiului rece si productia industriala necontrolata ca principalele cauze pentru tragediile de mediu. Tyaining din China este responsabil pentru jumatate din nivelul total de poluare din tara in timp ce nivelul mercurului din Vapi, India este de 96 de ori mai mare decat limita admisa. In zona Sumgayit din Azerbaijan rata imbolnavirilor de cancer este cu 22 pana la 51% mai mare decat media nationala.
In raportul pe 2007 este inclus si grupul "Dirty 30". Majoritatea zonelor din acest grup sunt localizate in Asia, China, Rusia si India ocupand primele locuri.
Ministerul roman al Apelor, Padurilor şi Protecţiei Mediului (MAPPM) a tocmit, la cerere, o lista despre zonele cel mai intens poluate din tara noastra.Lista zonelor poluate in Romania
- Copsa Mica, Baia Mare, Zlatna – zone poluate in special cu metale grele (cupru, plumb, cadmiu), dioxid de sulf şi pulberi în suspensie ce provin din industria metalurgica neferoasa;
- Calan, Galati, Hunedoara – zone poluate in special cu oxizi de fier, pulberi sedimentabile, metale neferoase, ce provin din siderurgie;
- Ramnicu Valcea, Savinesti, Onesti, Ploiesti, Stolnicei – zone poluate in special cu clor, acid clorhidric şi compusi organici volatili, ce provin din industria chimica şi industria petrochimica;
- Targu Mures – zona poluata in special cu oxizi de azot si amoniac, proveniti din industria de ingrasaminte chimice;
- Braila, Borzesti, Dej, Savinesti, Suceava – zone poluate cu sulfura de carbon, hidrogen sulfurat, dioxid de sulf, provenite din industria de celuloza, mercaptan, hartie şi fibre sintetice.