Ramurile poluarii


POLUAREA APELOR

Poluarea industriala a luat proportii o data cu cresterea acesteia. Cele mai poluante sunt imdustria alimentara si cea chimica. Abatoarele consuma o medie zilnica de 500 l apa pentru fiecare animal sacrificat,care apoi e deversata poluata. In tarile dezvoltate, industria alimentara provoaca 20-25 % din intreaga poluare, iar industria chimica 30 % deversind cele mai diferite substante toxice, uneori producand poluari deosebit de grave,daca apele nu sunt epurate inainte de deversare. Rafinariile si in general, petrochimia raspandesc hidrocarburi, iar pelicula de petrol impiedica reoxigenarea si dezechilibreaza capacitatea de autoepurare a apelor. Industria mai deverseaza si ape incalzite, care modifica temperatura din jur .

POLUAREA AGRICOLA

Se realizeaza prin pesticide, ingrasaminte chimice si dejectii zootehnice .
Pesticidele sunt folosite in scopul de a distruge activitatea insectelor daunatoare, a rozatoarelor, ciupercilor . eleau adus servicii imense, distrugand insecte care transmit microbi sau care consumau pana la 50% din recolte . Cu toate acestea folosirea lor masiva a dus la otravirea unor ape. Unele din aceste substante se degradeaza lent, acumulandu-se in unele plante sau animale consumate de om. Apa fiind principalul vehicul al pesticidelor, ele distrug sau ameninta echilibrul biologic al unitatilor acvatice .
Si unele ingrasaminte chimice pot fi daunatoare : de exemplu azotati in surplus se pot uni cu materiile organice in fermentatie dind azotati care distrug fauna acvatica.

POLUAREA URBANA

Poluarea urbana se manifesta prin evacuarea apelor menajere, fie prin canale, in rauri sau ocean, fie infiltrare in panza freatica.
Canalele colecteaza continutul instalatiilor sanitare, al bucatariilor, incarcate cu reziduri organice, cu bacterii patogene, cu detergenti etc.

POLUAREA MARILOR SI OCEANELOR

Oceanul sa dovedit a fi limitat ca posibilitati de regenerare, infectindu-se repede. Echilibrul sau biologic este amenintat si odata cu asta este amenintat si rolul sau de intretinerea vieti pe Pamant.
Hidrocarburile constituie principali poluanti. Petrolul fiind sursa cea mai periculoasa pentru mediul marin intinzandu-se ca o enorma pelicula neagra, opreste oxigenarea, absoarbe lumina, reduce fotosinteza. Sursel de poluare cu petrol sunt:
- din sondele forate in mare
- din pierderile prin transportul cu vase sau conducte
- din spalatul tancurilor petroliere
- de la explotarile si rafinariile de pe litoral sau din apa riurilor.
Foarte grave sunt accidentele produse de tancurile petroliere care poarta obisnuit incarcaturi de 300 000 t petrol si chiar mai mult ; ele formeaza „mareea neagra”,care produc pagube imense, plajele sunt afectate, pasarile mor in numar impresionant, iar fauna si flora acvatica sunt afectate in mod deosebit, cand nu se intervine urgent pentru inlaturarea acestor pelicule.
Apele uzate si infectate provenite de pe continent afecteaza cu precadere litoralul. Ele sunt periculoase mai ales prin pesticidesi unele metale grele, dar si prin alti produsi chimici pe care ii poarta.

POLUAREA RADIOACTIVA

A debutat cu pulberi provenite de la exploziile atomice si s-a marit apoi prin crearea diferitelor laboratoare si uzine atomice, care evacueaza ape radioactive. Poluarea apelor oceanice este,, aglomerata” in estuare, in locurile de varsare a marilor fluvii, zonele de litoral cu mari densitati urbane si industriale, in marile inchise, cu alte cuvinte tocmai acolo unde traiesc multi oameni.